Det er konklusionen på en ny sammenligning mellem vores 7 velkendte triptaner og de nye anfaldsmediciner. På engelsk hedder artiklen Comparative effects of drug interventions for the acute management of migraine episodes in adults: systematic review and network meta-analysis. Man skal læse artiklen for at finde konklusionen.
Artiklen er skrevet af 13 forskere fra Dansk Hovedpinecenter, Oxford University og Grækenland. De har sammenlignet virkningen af de 7 triptaner, 3 af de nye mediciner (Rimegepant, Ubrogepant og Lasmiditan) og 7 ofte brugte smertestillende mediciner.
Forskerne konkluderer, at Eletriptan, Rizatriptan, Sumatriptan og Zolmitriptan havde en bedre profil end de nye mediciner (Lasmiditan, Rimegepant og Ubrogepant), når man sammenlignede både bivirkninger og virkning.
CGRP-antistofferne var selvfølgelig ikke med her, for de er forebyggende medicin.
Figuren er fra den engelsksprogede artikel. Den summerer resultaterne fra 137 sammenlignende forsøg, og der indgik 89.445 forsøgspersoner.
Hvad betyder det for for migrænikerne?
Det vigtigste budskab er nok, at vi (og lægerne) ikke må glemme triptanerne (især ikke de 4 bedste: Eletriptan, Rizatriptan, Sumatriptan og Zolmitriptan). De er mere effektive end de nye (og meget omtalte) anfaldsmediciner, og koster en brøkdel af de nye midler.
Det betyder ikke, at vi helt skal glemme de nye midler. Det er langt fra alle, som får en god virkning af en triptan – også selvom de har prøvet den alle 7. Og så er det godt, at der er medicin, som har en helt anden virkning end triptanerne.
Jo, det er godt at have noget at vælge imellem – både i supermarkedet og på apoteket.
Det vil blive interessant at følge udviklingen i behandlingsvejledningerne efterhånden som disse resultater trænger igennem det-plejer-vi-ikke-muren.
Der vil nok også komme reaktioner fra producenterne af de nye mediciner. Forhåbentlig i form af prisnedsættelser!
Hvem betalte? Oxford University og Lundbeck.