Denne blog er nok mest interessant for migrænikere (og ikke-migrænikere) under ca. 40 år. Ny forskning viser, at smertestillende håndkøbsmedicin nedsætter fertiliteten hos begge køn. Resultaterneer baseret på ret nye data, og ret små data-mængder. Der kommer helt sikkert mere info med tiden. Men dette er en første, tidlige, varsel om noget, som kan være et alvorligt problem for dem der gerne vil have en baby eller to.
Håndkøbsmedicin nedsætter fertiliteten
Der er nu rapporter om, at både mænd og kvinder påvirkes af vores ofte brugte smertestillende håndkøbsmediciner, så deres fertilitet reduceres. Så både mænd og kvinder, som tager håndkøbsmedicin i en længere periode, får nedsat fertilitet.
Det er disse velkendte piller:
- Paracetamol: Smertestillende og febernedsættende. For eksempel Panodil, Pamol eller Pinex.
- Ibuprofen: Smertestillende. Bør undgås, hvis du har tendens til mavesår. For eksempel Brufen, Ibumetin eller Ipren.
- Acetylsalicylsyre: Smertestillende og febernedsættende. Bør undgås, hvis du har tendens til mavesår. For eksempel Treo eller Kodimagnyl.
Damerne først
En dansk forskningsrapport fra november 2024 konkluderede:
“In conclusion, our study suggests that long-term and frequent use of OTCs, e.g., APAP and ibuprofen decrease the AMH level in females in the fertile age bracket and affects ovarian endocrinology. The use of analgesics may compromise follicular functional integrity by lowering the number of GCs and thereby reducing the circulating levels of AMH.”
Oversat til dansk betyder det:
“Vi konkluderer, at vores undersøgelse tyder på, at langvarig brug af håndkøbsmedicin – f.eks. aspirin og Ibuprofen – nedsætter mængden af hormonet AMH hos kvinder i den fødedygtoge alder og påvirker hormonerne i ovarierne. Brugen af de smertestillende midler kan forhindre dannelsen af en follikel. En follikel er celler, som beskytter ægget, mens det modner, så det kan modtage en sperm-celle.”
AMH er en forkortelse af “Anti-Müllerian Hormon” Det er det hormon, som ved en normal befrugtning får cellerne omkring ægcellen til at vokse og modne ægget, så det er klar til at blive befrugtet.
Data kom fra en gruppe på 21 kvinder, som havde MOH (MedicinOverforbrugsHovedpine) specielt med håndkøbsmedicin. De blev undersøgt og diverse faktorer blev målt, og så blev de sat på en 2 måneders medicinpause fra håndkøbsmedicinen. Den overholdt de så nogenlunde.
Vi mangler en del oplysninger
Vi ved f.eks. ikke, hvor lang tids pause, kvinder skal have i deres forbrug af håndkøbsmedicin, før de igen kan blive gravide. Pausen skal formentlig vare noget længere end en fuld menstruations-cyklus, så dannelsen af de beskyttende celler omkring ægget kan ske uden påvirkning af medicinen. Men det er ikke dokumenteret i artiklen.
Og så det stærke køn
Her er kun de vigtigste nævnt så nu må vi vente og se hvad forskerne finder ud af
Som migræniker og af og til bruger af Ibuprofen, ville jeg gerne vide, hvor hurtigt, vi kommer ud af Ibuprofens virkning. Og om der måske skulle være nogle varige skader ved et lidt for rigeligt forbrug af håndkøbsmedicin over lang tid.
Men vi må væbne os med tålmodighed. De her omtalte resultater er sikkert ikke det sidste, vi ser til håndkøbsmedicinens knapt så gode virkninger.
Og ja – advarslen vil sikkert også styrke salget af triptaner.