Har du taget mere medicin end de anbefalede 9 dage med triptaner og/eller 15 dage med smertestillende medicin om måneden?
Og får du flere og flere migrænedage? Så har du, per definition, medicinoverforbrugshovedpine (MOH). Det er en af de mange konsensusdiagnoser, som lægerne i den internationale hovedpineorganisation er blevet enige om.
Enhver dansk neurolog vil så sige, at du skal afgiftes. Måske er de venlige og siger ‘medicinsaneres’. Dvs være helt fri for brug af triptaner og smertestillende medicin i 8 uger. Du kan vælge, om du vil gøre det hjemme, eller du kan at blive indlagt. På hospitalet får du støtte fra beroligende medicin de første dage, hvor migrænen nok vil komme i fuld styrke. Men pointen er, at du skal være medicinfri i så lang tid, at din krop ikke længere ‘kræver’ at få hverken triptaner eller smertestillende medicin. Lægerne forklarer, at et stort forbrug af enten triptaner eller smertestillende medicin (eller en kombination af dem) nedsætter virkningen, og giver flere hovedpinedage.
En fysiologisk forklaring får vi dog ikke fra lægerne.
Men som jeg forstår kemien og fysiologien bag triptaner og smertestillende medicin, så er der mindst to vigtige forskelle mellem triptanernes virkning i kroppen og de smertestillende midler. Disse forskelle gør, at de migrænikere, som ‘kun’ har brugt triptaner, eller som udelukkende har taget smertestillende medicin, formentlig vil kunne skifte over til den anden type medicin. Og de behøver ikke at holde 8 uger helt uden medicin mod migrænen.
Selvom vi ikke ved ret meget om, hvad der faktisk udløser MOH, er der nogle grundlæggende principper, som er gode at have styr på. Medicin optages i kroppen, og ændrer på et eller andet. Triptanerne ændrer diameteren på nogle blodkar i hjernen, så den normale diameter genoprettes. Så forsvinder migrænesmerterne. Aspirin og Ibuprofen hæmmer eller blokerer det enzym, der kaldes COX, som aktiverer dannelsen af prostaglandiner, som er med til at give smerter, inflammation og feber. Paracetamol stopper også smerterne.
1. Hvad gør triptaner og smertestillende i kroppen?
Triptanerne genopretter muskelspændingen i blodkarrene bl.a. i hjernen. Triptanerne er ikke smertelindrende – men fjerner alene årsagen (at blodkar i hjernen er udvidede) til at vi får smerter. Når blodkarrene får deres normale diameter, forsvinder smerterne og de fleste af de andre symptomer på migræne.
De smertestillende midler gør lige netop det, som de omtales som – de mindsker smerte. Dvs. de stopper de signaler, som gør at vi føler smerte. De har lidt forskellige måder at gøre dette, men de blokerer alle for at vi mærker smerterne.
Så mht virkemåden er der intet overlap mellem triptaner og smertestillende.
2. Hvordan nedbrydes triptaner og smertestillende medicin
Triptaner (de 7 vi har) nedbrydes af en række enzymer. Et eller to enzymer deltager i nedbrydningen af hver triptan.
De smertestillende har lidt mere komplicerede nedbrydningsforløb. Ibuprofen nedbrydes af mindst 4 forskellige enzymer.
Paracetamol nedbrydes af 4 enzymer fra en helt anden gruppe enzymer, og Aspirin nedbrydes af to leverenzymer
Der er ingen af de mange enzymer, som deltager i nedbrydningen af mere end en af de mediciner, vi taler om her. Dvs. deres virkning og nedbrydning må forventes at ske helt uafhængig af om der er andre triptaner eller smertestillende midler i kroppen.
Hvert enkelt enzym har et navn med et tal, et bogstav og et tal. Det lyder som sort snak for os udenforstående. Men vi kan i det mindste se, at det er helt forskellige enzymer, som nedbryder de to grupper medicin (triptaner og smertestillende).
Derfor er det virkeligt vanskeligt at forstå, hvorfor man ikke kan skifte fra triptaner til smertestillende medicin, hvis man ikke har taget smertestillende midler sammen med triptanerne.
Og selvfølgelig skifte tilbage til triptanerne, når der er gået nogen tid, og der er dannet nye forsyninger af de enzymer, som nedbryder triptanerne.
Jo, dette er langhåret. Men det er altså også lidt kompliceret.